Psihoterapia

Psihoterapia poate fi descrisă ca o formă de tratament care se adresează atât persoanelor care se confruntă cu o boală (ex. depresie, tulburări anxioase, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburări  de personalitate) dar și ca o formă de ameliorare, îmbunătățire a calității vieții individului, atunci când se adresează persoanelor sănătoase care vor să înțeleagă diverse mecanisme ale propriei funcționări sau își doresc  o schimbare în viață.

Psihoaterapia poate fi individuală sau de grup. De psihoterapie pot beneficia toate categoriile de vârstă, ea fiind accesibilă atât pentru copii, adolescenți, adulți și vârstnici.

Abordarea psihoterapeutică presupune utilizarea unor strategii specifice pentru identificarea și amenliorarea  problemelor cu care se confruntă o persoană. Atunci când o suferință, o boală psihică, o problemă este descrisă în termeni funcționali și nu descriptivi se crează premisele pentru a  înțelege cauzele ei, modul în care cineva trăiește suferința ori problema și semnificația pe care aceasta o are la nivel personal.        

Psihoterapia cognitiv-comportamentală are la bază două curente terapeutice, terapiile comportamentale și terapiile cognitive. Este o formă de psihoterapie scurtă, structurată și  poate fi descrisă ca o terapie axată pe simptom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *